Challenge Douane en Accijnzen
944 total views, 2 views today
Snellere cocaïne-
detectie in
containers
De Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen en innovatielab Nido organiseren een marktconsultatie:
Als een containership toekomt in de haven van Antwerpen, dan worden de containers van het schip naar de kaai gezet en daarna op aanwezigheid van drugs gescand. De Douane zou dit proces willen versnellen en de containers onderzoeken op drugs terwijl ze van het schip naar de kaai worden gezet. Dat proces duurt gemiddeld twee tot drie minuten.
Wat verwachten we van de oplossing?
De oplossing moet een betrouwbare detectie van cocaïne in containers toelaten, op maximaal drie minuten en terwijl de container in de lucht is.
Wat is de ideale situatie?
Een detectie die zo snel, flexibel en efficiënt is, dat 100% van de containers die in de haven van Antwerpen toekomen op drugs getest kunnen worden.
Hoe weten we dat dit een probleem is?
In 2022 nam de Belgische Douane meer dan 110 ton cocaïne in beslag in de haven van Antwerpen. Ondanks de inspanningen is de Douane er echter zeker van dat dit slechts een fractie is van de cocaïne die daadwerkelijk de haven van Antwerpen passeert (volgens sommige schattingen gaat het om 10%).
De oplossing om alle goederen fysiek te controleren is uiteraard geen optie, omdat dit aanzienlijke middelen zou vergen en in strijd zou zijn met de missie om de legitieme handel te vergemakkelijken.
Hoewel het onmogelijk is om alles fysiek te controleren, is het wel mogelijk om het controleproces te verbeteren en gebruik te maken van nieuwe technologieën.
Welke oplossingen zijn niet gewenst? Waar moet men eventueel rekening mee houden?
Niet-gewenste oplossingen:
- Controles met opening van de containers;
- Controles die niet onmiddellijk na lossing van de containers van het schip plaatsvinden;
- Langdurige controleprocessen;
Om rekening mee te houden:
De controletechnologie moet van die aard zijn dat ze geïntegreerd zit in de logistieke flow van de containerterminal, de werking van de terminal minimaal verstoord en personeelsefficiënt werkt.
Voorbeeld van een vaststelling met X-ray technologie:
Challenge eigenaar
Dhr. Kristian Vanderwaeren,
Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen
Contactpersonen
- Mario Van Den Broeck, mario.vandenbroeck@minfin.fed.be
- Herman R.M. Van Cauwenberghe, herman.vancauwenberghe@minfin.fed.be
- Pieter O. Lescouhier, pieter.lescouhier@minfin.fed.be
- Joachim Lauricella, joachim.lauricella@minfin.fed.be
Challenge deadline
Geïnteresseerden worden uitgenodigd om uiterlijk op 30 september 2023 om 12u00 hun idee of oplossing(en) aan te melden via het onderstaande formulier. Indieners kunnen worden uitgenodigd om bijkomende informatie aan te leveren via een dialoogsessie, online pitch en/of demo.
Voor vragen m.b.t. procedure of de challenge kan u contact opnemen via gbi@bosa.fgov.be