Challenge Gestolen Goederen
391 total views, 3 views today
De Federale Politie ondersteunen bij het verbeteren van de doorzoekbaarheid van gevonden en gestolen goederen
De FOD BOSA en haar innovatielab Nido lanceren een opdracht voor het ondersteunen van de Belgische Federale Politie:
Deze opdracht is ontstaan naar aanleiding van de marktconsultatie Smart Data Sciences. Het hoofddoel van deze opdracht is om de Belgische Federale Politie te ondersteunen bij het verbeteren van de doorzoekbaarheid van gevonden goederen en om burgers te helpen bij het terugvinden van hun gestolen of verloren bezittingen.
Wat verwachten we van de oplossing?
Binnen deze opdracht wordt specifiek verwacht dat de essentiële elementen van de oplossing kunnen worden getest in de praktijk via een experiment, met de Federale Politie als proefomgeving.
Om zowel burgers als de politie-instanties bij te staan in het terugvinden van gestolen, verloren en teruggevonden goederen, is er nood aan een aanpak waarbij:
- alle gefragmenteerde data over gestolen, verloren en teruggevonden goederen van de verschillende politiezones op een gestandaardiseerde en doorzoekbare manier bij elkaar komt;
- teruggevonden goederen gematcht kunnen worden aan gestolen of verloren goederen
Wat is de ideale situatie?
Dat gestolen, verloren of teruggevonden eigendommen van burgers die in bezit zijn gekomen van de politie, op een snelle manier worden gematcht aan de oorspronkelijke eigenaars, zodat deze goederen weer in hun bezit komen.
Hoe weten we dat dit een probleem is?
Vandaag proberen politie-instanties teruggevonden goederen (na diefstal of verlies) terug te bezorgen aan hun eigenaar, o.a. door lijsten van deze goederen toegankelijk te maken aan de burgers via hun website.
Dit vereist aanzienlijke, handmatige inspanningen van de politie, die de gestolen, verloren of teruggevonden goederen moet registreren en matchen.
Dit leidt ook tot een versnipperde, handmatige zoektocht voor burgers. In gevallen waar gegevens worden verzameld, zijn deze verspreid over verschillende politiezones, met elk hun eigen locatie en vorm.
Welke oplossingen zijn niet gewenst? Waar moet men eventueel rekening mee houden?
Het is niet wenselijk een geïsoleerde oplossing uit te werken die volledig onafhankelijk moet worden gehost en quasi niet kan interageren met het IT-eco-systeem van de politie. De middleware-API-layer van de Politie beheert momenteel alle aspecten rond privacy, security en accountability by design. Het IT-eco-systeem van de Politie bestaat op dit ogenblik uit een hybride cloud, namelijk een interne-on-premise-cloud-technologie die volledig hybride interageert met een op Microsoft Azure gebaseerde (politie)cloud.
Voor een uiteindelijke oplossing kunnen er componenten worden ondergebracht in de twee hosting-onderdelen van de hybride cloud, waarbij de middleware-API-laag van de Politie fungeert als verbindingspunt tussen beide.
Challenge eigenaar
Anke Stakenborg, Beleidsadviseur Commissaris Generaal
en Kris d’Hoore, Chief innovation officer van de Federale Politie
i.s.m. Godefroid Drugman, Project Manager UGD, FOD BOSA
Challenge deadline
Geïnteresseerden worden uitgenodigd om uiterlijk op 8 oktober 2024 om 12u00 hun idee of oplossing(en) aan te melden via het onderstaande formulier. Indieners kunnen worden uitgenodigd om bijkomende informatie aan te leveren via een dialoogsessie, online pitch en/of demo.
Heb je nog vragen?
Indien je vragen hebt in het kader van deze challenge dan mag je ons contacteren via gbi@bosa.fgov.be.