Archives september 2024

Challenge Enabel: Verbetering van de zuivelsector in Niger

 173 total views,  1 views today

Op zoek naar innovatieve ideeën om hygiëne- en kwaliteitsnormen in de zuivelsector in Niger te waarborgen.

Hoe kunnen we de zuivelsector
in Niger verbeteren?

Enabel, het ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering en innovatielab Nido lanceren een oproep.

Help Enabel bij het verbeteren van de zuivelsector in Niger door ervoor te zorgen dat hygiëne- en kwaliteitsnormen worden gewaarborgd in de hele productieketen

Optimalisatie van de zuivelketen in Niger

Enabel en Nido doen een oproep voor innovatieve oplossingen om een zuivelwaardeketen te realiseren die voldoet aan hoge hygiëne- en kwaliteitsnormen. Het doel is de productieketen te optimaliseren, zodat de melk van productie tot distributie van de hoogste kwaliteit blijft.

Gebrek aan hygiënische praktijken bij de productie, inzameling en transport van melk in Niger leidt tot microbiële besmetting, wat de kwaliteit en veiligheid van de melk die door de bevolking wordt geconsumeerd, beïnvloedt. Dit probleem treft producenten, inzamelaars, verwerkers en consumenten en bestaat al vele jaren, waardoor de gezondheids- en economische risico’s worden vergroot. Consumenten twijfelen om lokale melk te kopen, waardoor de concurrentiepositie ten opzichte van geïmporteerde producten afneemt.

Het proefproject is erop gericht praktische en haalbare oplossingen te vinden, aangepast aan de specifieke omstandigheden in Niger, waar kleine familiebedrijven verspreid zijn en gedurende bepaalde periodes van het jaar mobiel zijn vanwege transhumance (seizoensgebonden veetrek). Het doel is betaalbare oplossingen te testen die op lange termijn de zuivelproductieketen kunnen verbeteren.

Wat is het probleem en voor wie?

Het probleem betreft het gebrek aan hygiënische praktijken in de gehele waardeketen, van productie tot consumptie, in de zuivelsector in Niger. Dit treft veehouders, verwerkers en inzamelaars, promotoren van lokale melk en consumenten. Door gebrekkige hygiënische praktijken, problemen bij de inzameling en slechte transportomstandigheden verliezen producenten inkomsten en worden consumenten blootgesteld aan gezondheidsrisico’s.

Wat is de evolutie van het probleem?

Het probleem bestaat al vele jaren en wordt verergerd door ontoereikende hygiënische praktijken en een gebrek aan geschikt materiaal. Veeteeltstatistieken uit 2017 laten al een bestaande situatie zien die om oplossingen vraagt. Alle projecten die zich bezighielden met de “lokale melk” sector hebben bewustmakingsacties gevoerd over de hygiëne van melk, waarbij de nadruk werd gelegd op melk als een ‘gemakkelijk te besmetten product’ en zelfs als een ‘broedplaats voor bacteriën’.

Wat is de impact van het probleem?

De impact van het probleem is veelzijdig: het veroorzaakt economische verliezen voor de sector doordat melk wordt afgekeurd door zuivelfabrieken vanwege slechte kwaliteit, het verhoogt de gezondheidsrisico’s voor consumenten door het drinken van besmette melk, en het tast het vertrouwen van consumenten in lokale melk aan, waardoor de concurrentiepositie van lokale melk ten opzichte van geïmporteerde producten vermindert.

Hoe weten we dat dit een probleem is?

De huidige situatie wordt als problematisch ervaren door:

  • Bewijzen van besmetting, aangezien tests bij het inzamelingscentrum kwaliteitsproblemen aan het licht brengen;
  • De verminderde concurrentiepositie van lokale melk ten opzichte van goedkopere geïmporteerde producten, die vaak als veiliger worden beschouwd;
  • Het gebrek aan vertrouwen en tevredenheid van producenten, inzamelaars en consumenten met betrekking tot de kwaliteit van lokale melk.

Wat verwachten we van de oplossing?

De ideale oplossing omvat een aanzienlijke verbetering van de hygiënische praktijken en de introductie van geschikt materiaal en apparatuur om de kwaliteit van melk te waarborgen, van productie tot consumptie. De oplossing moet goed rekening houden met de specifieke context van de sector in Niger, waar de productie wordt verzorgd door kleine familiebedrijven die verspreid en tijdens bepaalde periodes van het jaar mobiel zijn door transhumance. De oplossing moet er ook voor zorgen dat het kwaliteitsprobleem in de hele keten wordt aangepakt, van het melken tot de kleine zuivelfabrieken.

Bovendien moet de oplossing betaalbaar en reproduceerbaar zijn voor lokale actoren, zoals kleine melkproducenten en verwerkers. Het proefproject zal worden getest op haalbaarheid, duurzaamheid en naleving van hygiëne- en voedselveiligheidsnormen, met als doel de kwaliteit van melk in de gehele keten te verbeteren.

Welke oplossingen zijn niet gewenst?

High-tech oplossingen die te duur of moeilijk toegankelijk zijn voor lokale boeren en verwerkers worden niet gebruikt. Virtuele of theoretische oplossingen die niet praktisch toepasbaar zijn, worden ook niet geaccepteerd. De oplossingen moeten toegankelijk, betaalbaar en praktisch toepasbaar zijn in de context van Niger​.

Challenge eigenaar

Danny Verspreet, Financieel directeur bij Enabel

Website: https://www.enabel.be/nl

Verloop van de procedure

Geïnteresseerden worden uitgenodigd om uiterlijk op 4 november 2024 om 12u00 hun offerte via het onderstaande formulier te sturen naar gbi@bosa.fgov.be.

Eventuele regularisatie- en onderhandelingsrondes, inclusief het pitchen (presenteren) van de oplossing door de inschrijvers. Deze cycli kunnen mondeling of schriftelijk plaatsvinden. De pitches worden georganiseerd op 18 en 19 november 2024 in Brussel en/of online. Niet alle bedrijven die een offerte hebben ingediend, worden uitgenodigd om deel te nemen aan een onderhandelingscyclus. Elk bedrijf ontvangt feedback.

Daarna volgt de indiening van de definitieve offerte (BAFO), gevolgd door de evaluatie van de definitieve offertes en de gemotiveerde toewijzingsbeslissing.

Heb je nog vragen?

Indien je vragen hebt in het kader van deze challenge dan mag je ons contacteren via gbi@bosa.fgov.be


Challenge Enabel: Optimalisatie van melkketen in Mali

 161 total views,  2 views today

Op zoek naar innovatieve ideeën om de koelketen voor melk in Mali te waarborgen.

Hoe kunnen we
de koelketen voor
melk in Mali
waarborgen ?

Enabel, het ontwikkelingsagentschap van de Belgische federale regering en innovatielab Nido lanceren een oproep.

Help Enabel bij het verbeteren van de melkophaling en -transport in Mali om de koelketen te waarborgen en de kwaliteit van de melk vanaf de productie tot aan de distributie te garanderen

Optimalisatie van de melkketen in Mali

Enabel en Nido roepen op tot innovatieve oplossingen om de melkophaling en -transport in Mali te verbeteren. Het doel is om de koelketen te optimaliseren, waardoor de melk van productie tot distributie van de hoogste kwaliteit blijft.

De melkkwaliteit in Mali lijdt onder problemen zoals lange reistijden, slechte wegen, en onvoldoende hygiënische praktijken. Dit resulteert in economische verliezen voor veehouders, verzamelaars, en kleine zuivelfabrieken, en verhoogt de gezondheidsrisico’s voor consumenten.

Het proefproject streeft naar praktische, haalbare oplossingen die aansluiten bij de specifieke omstandigheden in Mali, zoals de beperkte toegang tot elektriciteit. Het doel is om betaalbare oplossingen te testen die op lange termijn de melkproductieketen kunnen verbeteren.

Wat is het probleem en voor wie?

Het probleem betreft de verslechtering van melkkwaliteit tijdens verzameling en transport in Mali. Deze situatie treft veehouders, verzamelaars, kleine zuivelfabrieken, verwerkers, en consumenten. Door ongeschikte containers, gebrekkige hygiëne en slechte transportomstandigheden verliezen producenten inkomsten en lopen consumenten gezondheidsrisico’s.

Wat is de evolutie van het probleem?

Het probleem is al lange tijd bekend en houdt verband met traditionele melkophaling- en transportpraktijken. Ondanks bewustmakingscampagnes en trainingen blijven deze problemen bestaan door het ontbreken van structurele kwaliteitscontroles en geschikte koel- en transportmethoden. Het probleem blijft voortduren en wordt versterkt door de beperkte toegang tot moderne middelen.

Wat is de impact van het probleem?

De impact van het probleem is tweevoudig: het veroorzaakt economische verliezen voor de sector, omdat melk wordt afgekeurd door zuivelfabrieken vanwege de slechte kwaliteit, en het verhoogt de gezondheidsrisico’s voor consumenten, zoals allergieën en antibioticumresistentie, door de consumptie van besmette melk.

Hoe weten we dat dit een probleem is?

De huidige situatie wordt als problematisch ervaren door:

  • het frequent afkeuren van melk door kleine melkfabrieken en coöperaties vanwege de slechte kwaliteit;
  • de onzekerheid bij consumenten over de kwaliteit van de melk (met name de aanwezigheid van antibiotica).

Wat verwachten we van de oplossing?

We verwachten oplossingen die de melk van productie tot distributie beschermen tegen kwaliteitsverlies. De oplossing moet effectief zijn in het handhaven van de koelketen, microbiële besmetting beperken en toepasbaar zijn in de context van Mali, waar toegang tot elektriciteit onbetrouwbaar is.

Verder moet de oplossing betaalbaar en reproduceerbaar zijn voor lokale actoren zoals kleine melkproducenten en verwerkers. Het proefproject zal worden getest op haalbaarheid, duurzaamheid en het respecteren van hygiëne- en voedselveiligheidsnormen, met als doel om de melkkwaliteit in de hele keten te verbeteren.

Welke oplossingen zijn niet gewenst?

Er wordt geen gebruik gemaakt van “high-tech” oplossingen die te duur of moeilijk toegankelijk zijn voor lokale boeren en verwerkers. Virtuele of theoretische oplossingen die niet in de praktijk kunnen worden toegepast, worden ook niet geaccepteerd. De oplossingen moeten laagdrempelig, betaalbaar en praktisch toepasbaar zijn binnen de context van Mali​.

Challenge eigenaar

Danny Verspreet, Financieel directeur bij Enabel

Website: https://www.enabel.be/nl

Verloop van de procedure

Geïnteresseerden worden uitgenodigd om uiterlijk op 4 november 2024 om 12u00 hun offerte via het onderstaande formulier te sturen naar gbi@bosa.fgov.be.

Eventuele regularisatie- en onderhandelingsrondes, inclusief het pitchen (presenteren) van de oplossing door de inschrijvers. Deze cycli kunnen mondeling of schriftelijk plaatsvinden. De pitches worden georganiseerd op 18 en 19 november 2024 in Brussel en/of online. Niet alle bedrijven die een offerte hebben ingediend, worden uitgenodigd om deel te nemen aan een onderhandelingscyclus. Elk bedrijf ontvangt feedback.

Daarna volgt de indiening van de definitieve offerte (BAFO), gevolgd door de evaluatie van de definitieve offertes en de gemotiveerde toewijzingsbeslissing.

Heb je nog vragen?

Indien je vragen hebt in het kader van deze challenge dan mag je ons contacteren via gbi@bosa.fgov.be


Challenge Gestolen Goederen

 390 total views,  2 views today

De Federale Politie ondersteunen bij het verbeteren van de doorzoekbaarheid van gevonden en gestolen goederen

De FOD BOSA en haar innovatielab Nido lanceren een opdracht voor het ondersteunen van de Belgische Federale Politie:

Help burgers hun gestolen of verloren bezittingen makkelijker terug te vinden

Deze opdracht is ontstaan naar aanleiding van de marktconsultatie Smart Data Sciences. Het hoofddoel van deze opdracht is om de Belgische Federale Politie te ondersteunen bij het verbeteren van de doorzoekbaarheid van gevonden goederen en om burgers te helpen bij het terugvinden van hun gestolen of verloren bezittingen.

Wat verwachten we van de oplossing?

Binnen deze opdracht wordt specifiek verwacht dat de essentiële elementen van de oplossing kunnen worden getest in de praktijk via een experiment, met de Federale Politie als proefomgeving.

Om zowel burgers als de politie-instanties bij te staan in het terugvinden van gestolen, verloren en teruggevonden goederen, is er nood aan een aanpak waarbij:

  1. alle gefragmenteerde data over gestolen, verloren en teruggevonden goederen van de verschillende politiezones op een gestandaardiseerde en doorzoekbare manier bij elkaar komt;
  2. teruggevonden goederen gematcht kunnen worden aan gestolen of verloren goederen

Wat is de ideale situatie?

Dat gestolen, verloren of teruggevonden eigendommen van burgers die in bezit zijn gekomen van de politie, op een snelle manier worden gematcht aan de oorspronkelijke eigenaars, zodat deze goederen weer in hun bezit komen.

Hoe weten we dat dit een probleem is?

Vandaag proberen politie-instanties teruggevonden goederen (na diefstal of verlies) terug te bezorgen aan hun eigenaar, o.a. door lijsten van deze goederen toegankelijk te maken aan de burgers via hun website.

Dit vereist aanzienlijke, handmatige inspanningen van de politie, die de gestolen, verloren of teruggevonden goederen moet registreren en matchen.

Dit leidt ook tot een versnipperde, handmatige zoektocht voor burgers. In gevallen waar gegevens worden verzameld, zijn deze verspreid over verschillende politiezones, met elk hun eigen locatie en vorm.

Welke oplossingen zijn niet gewenst? Waar moet men eventueel rekening mee houden?

Het is niet wenselijk een geïsoleerde oplossing uit te werken die volledig onafhankelijk moet worden gehost en quasi niet kan interageren met het IT-eco-systeem van de politie. De middleware-API-layer van de Politie beheert momenteel alle aspecten rond privacy, security en accountability by design. Het IT-eco-systeem van de Politie bestaat op dit ogenblik uit een hybride cloud, namelijk een interne-on-premise-cloud-technologie die volledig hybride interageert met een op Microsoft Azure gebaseerde (politie)cloud.

Voor een uiteindelijke oplossing kunnen er componenten worden ondergebracht in de twee hosting-onderdelen van de hybride cloud, waarbij de middleware-API-laag van de Politie fungeert als verbindingspunt tussen beide.

Challenge eigenaar

Anke Stakenborg, Beleidsadviseur Commissaris Generaal
en Kris d’Hoore, Chief innovation officer van de Federale Politie
i.s.m. Godefroid Drugman, Project Manager UGD, FOD BOSA

Challenge deadline

Geïnteresseerden worden uitgenodigd om uiterlijk op 8 oktober 2024 om 12u00 hun idee of oplossing(en) aan te melden via het onderstaande formulier. Indieners kunnen worden uitgenodigd om bijkomende informatie aan te leveren via een dialoogsessie, online pitch en/of demo.

Heb je nog vragen?

Indien je vragen hebt in het kader van deze challenge dan mag je ons contacteren via gbi@bosa.fgov.be